- Oskar
- 2020-01-15
Ketoza jest to stan metaboliczny, w którym organizm zużywa tłuszcz i ciała ketonowe, a nie glukozę (cukier) jako główne źródło paliwa. Podczas ketozy organizm wytwarza ciała ketonowe w przyspieszonym tempie, są one wytwarzane przez wątrobę w dwojaki sposób: z tłuszczu – który spożywasz; oraz z tkanki tłuszczowej. Dowiesz się w tym artykule jak bezpiecznie wejść w stan ketozy.
Jedynym sposobem, aby bezpiecznie i zdrowo wejść w stan ketozy (https://ketowariatka.pl/dieta-ketogeniczna/ketoza/), jest ograniczenie ilości spożywanych posiłków, zmiana ich składników lub rezygnacja z niektórych oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Pamiętaj, aby twój jadłospis nie był monotonny, bo sprzyja to niedoborom pokarmowym, co z kolei źle wpływa na metabolizm. Dlatego ograniczając spożywane kalorie, należy pamiętać o ważnych składnikach odżywczych i jeść produkty, które dostarczą organizmowi odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, a także składników mineralnych.
Zdrowe tłuszcze w diecie
Jedzenie dużej ilości tłuszczu jest niezbędne żeby osiągnąć stan ketozy. Warto wiedzieć, że tłuszcze stanowią odżywcze składniki naszej codziennej diety, dostarczają one naszemu organizmowi związków niezbędnych do rozwoju oraz utrzymania zdrowia. Obecność tłuszczów w posiłkach jest niezbędna, szczególnie, gdy wykonujemy ciężkie prace fizyczne. Jednak może stać się ona szkodliwa, jeżeli zajęcia, które wykonujemy w ciągu dnia nie wymagają naszej aktywności, a lubimy spożywać produkty zawierające duże ilości tłuszczów.
Zdrowe tłuszcze w diecie znajdziemy między innymi w:
– rybach,
– awokado,
– oliwie z oliwek,
– orzechach,
– nasionach (ziarna sezamu, ziarna słonecznika, pestki dyni),
– jajkach.
Post przerywany
Post przerywany może pomóc szybciej wejść w ketozę. Zwany także intermittent fasting – polega on na jedzeniu tylko przez określony czas w ciągu doby. Najbardziej popularna wersja tego postu polega na tym, że pościmy przez 16 godzin, a posiłki spożywamy tylko i wyłącznie w 8-godzinnym oknie żywieniowym. W praktyce oznacza to, że rano nie jemy śniadania, pierwszy posiłek możemy spożyć dopiero w południe, a ostatni minimum 2-3 godziny przed snem. Czas trwania okna żywieniowego powinien być dostosowany do każdego indywidualnie, tak by współgrał z naszym makro oraz planem naszego dnia.
Zalety postu przerywanego:
– Organizm uruchamia alternatywne sposoby pozyskiwania energii (ze względu na to, że zapasy glukozy w organizmie wyczerpują się). W wątrobie wytwarzane są wówczas organiczne związki chemiczne (zwane ciałami ketonowymi), stanowiące paliwo dla komórek ciała,
– Regulacja hormonów odpowiedzialnych za uczucie głodu i sytości,
– Poprawa funkcjonowania mózgu, lepsza jakość snu, poprawa pamięci, lepsza koncentracja i zwiększony poziom energii.
Wady postu przerywanego:
-Może wywierać negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną kobiet,
-Różna długość procesu adaptacji, od kilku do nawet kilkunastu dni w zależności od stopnia wrażliwości na insulinę.
Dieta ketogeniczna
Celem diety ketogennej jest ketoza. Przestrzeganie jej pomoże nam szybko i bezpiecznie wejść w ketozę. Dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa. W tej diecie tłuszcze stanowią większość dostarczanej organizmowi energii, dlatego warto pozyskiwać je z dobrych źródeł. Produkty, dzięki którym dostarczymy naszemu organizmowi tłuszczów, powinny być zróżnicowane – nie należy bazować jedynie na tłuszczach zwierzęcych. Stosując ten rodzaj diety, należy ograniczyć spożywanie węglowodanów do 50g dziennie, najlepiej dostarczać je w postaci warzyw, które jednocześnie dostarczą nam witamin i minerałów.
Dodaj komentarz